Arkiv: Blogginlägg Sida 1 av 3

Anmälan till tävlingen 2015

Det är nu dags att anmäla sig till årets upplaga av Pythagoras Quest! Gå till anmälningssidan nu!

Skolornas Matematiktävling 2014

Det finns är matematiktävlingar på gymnasiet. Resultat från lagtävling finns här.

http://www.mattetavling.se/arets-lagtavling/okategoriserade/

och resultat från den indivuella tävlingen är …

http://www.mattetavling.se/finalister-2014/okategoriserade/

Grattis till alla som kom med.

Artikel om Malmö Elev

Man kan också få tårta om man tävlar i matematik!

http://www.sydsvenskan.se/malmo/malmoelev-nast-bast-i-sverige/

Fråga din digitala mattelärare

När man stöter på ett mattetal som man inte förstår hjälper det sällan att enbart kolla på svaret. För att verkligen först uträkningen behöver man förstå varje steg i uppgiften, något som många matteböcker inte visar. Och vad gör man då en kväll när det inte finns någon lärare att fråga? Jo, då frågar man den digitala matteläraren genom internet eller i mobilen!

Idag finns det flera olika hjälpmedel utöver matteboken som kan hjälpa dig förstå matematikuppgifterna lite bättre genom direkt chatt eller steg-för-steg metoden, här är några av dem!

Mathleak heter appen som är ett utmärkt komplement till matteboken. Appen har ett inbyggt diskussionsforum där man när som helst kan få utförliga stegförklaringar på hur man löser en specifik uppgift.

Andra matteinitiativ är exempelvis den ideella föreningen Mattecentrum som har lokaler i varje ort och som hjälper 120 000 barn och ungdomar att förbättra sina kunskaper i matematik helt gratis. De arrangerar öppna räknestugor i 20 städer runt om i Sverige och erbjuder även hjälp via matteboken.se.

Mattecoach på nätet är en del av KTH och andra samarbetsuniversitet i Sverige som ger gratis stöd i matematik v utbildade matematiklärarstudenter. Elever får via en chatt hjälp med matteläxan direkt i hemmet.

Matteakuten.se erbjuder intensivkurser inför nationellaprov och sommarkurser i slutet av sommaren. Studybuddy.se är privatundervisning i hemmet och grundades för att tillgodose det behov av läxhjälp som upptäcktes i och med Matteakutens intensivkurser som visat sig vara populära.

Lars går i nian men pluggar med eliten

Bild: SVT

Han passerade sin lärare för länge sedan Lars Åström går i nian men läser redan på distans på Stanford university i USA. Under lektionerna på högstadiet hjälper han sina klasskompisar i stället.

Se SVTs reportage här

Mayafolkets egna räknesätt

Att Mayaindianerna kunde bygga pyramider, hade stor kännedom kring astronomi och att kulturen lämnat efter sig en hel del kulturella skatter och gåtfulla fynd vet du säkert redan. Men vet du att mayafolkets matematiker hade ett avancerat och eget räknesätt?

För att glänta lite på locket åt dig som vill veta mer, för det finns såklart massor att läsa i ämnet mayaindianer, så finns länktipsen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mayakulturens_matematik

http://blogg.aftonbladet.se/mayakulturen

Fysik + Matematik = Sant! – men inte helt utan problem?!

Ser man på ämnenas samverkan i ett historiskt perspektiv så finns det perioder där balansen inte verkar ha varit helt vågrät. Bland annat ansåg Goethe att det fanns tydliga problem i den annars så trevliga relationen “Matematiker är ett slags fransmän: Talar man med dem, så översätter de det till sitt eget språk och då betyder det genast något annat.”

Läs mer i artikeln: Matematiken är från Venus, fysiken från Mars 
av T Ekedahl/Forskning och framsteg

Trött på förnumstiga petitesser om linjära funktioner?

Väntar du otåligt på att få ge dig in på mer fantasieggande saker än bara en massa raka streck? Frågorna är från den smått fantastiska boken ”Högre Matematik för poeter och andra matematiska oskulder” av Tönis Tönisson. Oavsett vad du anser om hur du vill använda matematik så är det en bok just för dig. Den bjuder till nyfikenhet, tips och möjligheter. Boken kan vara lite klurig att få tag i, men hittas alltid på antingen biblioteket eller som print-on-demand hos din nätbokhandel. Tönis Tönissons bok Högre Matematik för poeter och andra matematiska oskulder har sedan den kom ut (1982) gett nya insikter åt läsare i allt vidare perspektiv sedan dess. Googla honom, boken eller läs hans twits på:

http://twitter.com/#!/vonmontecarlo

Bli bättre i matematik med musik

Att musik påverkar det mesta i vårt liv finns det ju bevis på lite varstans och nu har det även kommit färska forskningsbelägg som bevisar att musikstudier faktiskt ger bättre hjärnkapacitet. Många har påstått motsatsen men nu har alltså forskarna Joseph M Piro och Camilo Ortiz visat på tydliga bevis att musikstudier förbättrar både matematiska som språkliga kunskaper och även koncentrationsförmågan. Beläggen har funnits tidigare säger Fredrik Ullén, pianist och docent på Karolinska institutet och berättar att musikstudierna ger en så kallad spridningseffekt samtidigt som de ger stöd åt bland annat kognitiv kontroll, flera sinnen och vårt emotionella system.

Läs mer på:
http://www.svd.se/kultur/musik-forbattrar-hjarnans-kapacitet_2670161.svd

Nu tar skolans mattenördar revansch

Du har säkert hört talas om att förprogrammerade datorer sköter aktiemarknadens sälj- och köpfunktioner.  Den traditionella aktiehandeln har undan för undan krympt för att alltmer ersättas av den så kallade högfrekvenshandeln. Det är alltså aktiehandel som i grunden sköts med hjälp av avancerade algoritmer och i förlängningen har det resulterat i att marknaden efterfrågar de mest begåvade mattesnillena för att kunna utveckla systemen ytterligare.

Bli efterfrågad du med och läs mer på:
http://www.metrojobb.se/artikel/174/nu-tar-skolans-matt

Sida 1 av 3

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén